Är vi tekniker eller kundservice?

Det är nog en fråga som de flesta IT-avdelningar ställer sig. Och den är inte heller helt lätt att besvara. Saken är den att vi har båda rollerna, men att vi inte har helt enkelt för att hoppa mellan de båda. Själva bilden som finns av en IT-tekniker är ledsam att se och höra om. Det verkar som att de flesta tror att vi är en grupp människor som sitter framför datorn och jobbar med datorsaker och är ganska fientligt inställda till att hjälpa. Men det är väldigt långt ifrån sanningen. Saken är den att det ingår i vår arbetsbeskrivning att vara kundsupport och hjälpa, men det tar inte ifrån oss andra arbetsuppgifter.

Det vi gör är viktigt, och ju mer datoriserat ett företag eller kommun är, desto viktigare blir det med en IT-avdelning som faktiskt arbetar med frågor som rör dem. Men vi hjälper gärna till och vet att det är problematiskt när saker och ting strular. Det som vi inte tycker om speciellt mycket är att mötas av griniga människor som i princip skyller problemet eller felet på oss, när det i själva verket är de som är orsaken till att problemet ens existerar. Att vi sedan löser det och allt fungerar som det ska, bemöts med fnysningar och ”ja, det var väl på tiden”.

Vi är inga robotar och blir såklart påverkade när vi blir beskyllda för saker som ligger utanför vår kontroll. Att anställda sedan struntar i att följa våra rekommendationer, och undvika att göra vissa saker och besöka vissa sidor, är frustrerande eftersom att problemet i sig inte skulle existera om de bara gjorde som vi sa. Att de sedan skyller problemet på oss gör att bägaren rinner över. Inte så konstigt att vi ibland kan verka vara förbannade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.