Ska EU slakta Google?

Det senaste nya, stora som hänt inom IT-världen är att Parlamentet i EU har röstat fram en resolution som, om den genomförs, kommer att kraftigt påverka Google. Nu är det visserligen så att parlamentet inte har så mycket att säga till om, men kan fortfarande sätta press på de beslutsfattande instanser som i så fall skulle göra detta till en verklighet.

Det hela handlar om att EU är rädda för Googles dominerande ställning på nätet. Det handlar helt enkelt om att minska Googles övergripande makt över nätet, där idag sökmotorn är integrerad med en rad andra tjänster, som exempelvis YouTube. Förslaget innebär att Google skulle styckas upp i två delar, där sökmotorn får vara en enskild del, som inte är påverkat av andra tjänster som företaget sysslar med. Detta görs då med tanke på konkurrensen, för som det ser ut idag har Google 90 procent av marknaden och EU ser gärna att det ska bli möjligt att konkurrera även med dem. Därför ligger detta förslaget på bordet och det röstades också mycket riktigt igenom i parlamentet, så nu är det upp till kommissionen att göra sin del.

Vad detta då innebär är att Google kommer få ytterligare en stark motståndare på marknaden, och nu är det inte bara företag som Microsoft och Axel Springer som står bakom motståndet, utan också en politisk instans som EU. Det är givetvis så att det kommer att försvåra Googles fortsatta arbete, och denna resolution är precis vad Googles konkurrenter har varit ute efter. Svåra tider brukar dock sporra företaget, så än är inte det sista ordet sagt om denna utveckling. Google har säkerligen full koll på vad som behövs göras i detta läge. Läs mer om resolutionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.